Menu Zoek

Consumentenbond: Android-telefoon beveiligen met app

dinsdag 8 januari 2019

Android standaard niet goed genoeg beveiligdDe Consumentenbond vindt dat Android-telefoons niet goed genoeg beveiligd zijn tegen phishing en onbetrouwbare apps. Ze adviseren mensen een beveiligingsapp te gebruiken.

Android-telefoons hebben standaard beveiliging via Play Protect en Safe Browsing. De bond vergeleek deze apps met 21 beveiligingsapps. Sommige waren gratis, andere betaald. Gemiddeld blokkeerden de beveiligingsapps 89 procent van de foute apps. Google Protect blokkeerde 56 procent van de foute apps.

Phishing niet geblokkeerd

Safe Browsing blokkeerde de 250 geteste phishingsites niet. De Consumentenbond noemt dat een risico. Ze zeggen dat phishing op de smartphone moeilijker te herkennen is doordat niet duidelijk is waar een link naartoe gaat. De bond adviseert om een aparte beveilingsapp te installeren op de Android-telefoon. De betaalde app Eset werd door hen als beste getest.

Overdrijft de bond?

De bond jaagt consumenten onnodig de stuipen op het lijf. Zoals in dit artikel van Computer!Totaal helder wordt verwoord is het malwareprobleem op Android verwaarloosbaar.

  • Kwaadwillende apps komen voornamelijk buiten de Play Store voor. Installeer daarom altijd apps via de Google Play Store. Dat is officiële app-winkel voor Android.
  • Apps hebben rechten nodig, bijvoorbeeld toegang tot uw foto's, uw locatie of uw contacten. Die toegang verleent de gebruiker. Dat Google Maps uw locatie wil opvragen is logisch. Voor een spelletje als Boter-kaas-en-eieren is dat niet logisch. Let erop welke rechten een app vraagt.

Installeert u zelden of nooit een nieuwe app? In dat geval is het risico op kwaadaardige apps nul.

Maar phishing dan?

Phishing is een probleem. Op Android en daarbuiten. Google laat zeker steken vallen bij de beveiliging tegen phishing. Maar waterdichte bescherming tegen dit soort criminaliteit bestaat niet. Wees op een Android-apparaat, en op andere apparaten, alert op phishing. Roept een mail u op geld over te maken of uw persoonlijke gegevens in te vullen? Zoek eerst uit of de mail echt kan zijn. Bel desnoods de betreffende instantie of winkel.

Wel of geen aparte beveiligingsapp?

Voelt het veiliger om een beveiligingsapp te installeren, dan kunt u dat zeker doen. Maar u kunt in principe best zonder (betaalde) beveiligingsapp.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.