Menu Zoek

Consumentenbond begint Privacymeter voor online diensten

dinsdag 28 januari 2020

Privacymeter ConsumentenbondDe Consumentenbond ontwikkelde een online Privacymeter. Daarmee ziet iemand meteen of een website zich aan alle privacyregels houdt.

Elke twee maanden buigt de bond zich over een andere sector. Als eerste bekeek de bond vijftien sites van drogisterijen. De onderzoekers doen drie dingen om de privacyscore te bepalen. Ze proberen de dienst uit, bekijken de privacyverklaring en controleren of de site pas advertentiecookies plaatst als de bezoeker daar toestemming voor geeft. Daaruit komt een score die ze vertalen naar een kleur: rood, oranje of groen. Bedrijven die gevoelige gegevens verwerken, worden extra streng beoordeeld.

Als eerste onderzocht de Consumentenbond vijftien online drogisterijen. Zeven krijgen de beste score (groen), onder meer de sites van Etos, Kruidvat en Trekpleister. DA.nl, Wehkamp.nl en een aantal kleinere webwinkels gaan in de fout. Zo plaatsen ze de cookies al voordat iemand aangeeft dat het mag. Vier sites noemen geen termijn waarin ze de gegevens bewaren. Een andere site is niet duidelijk over welke gegevens worden verwerkt.

Vier winkels hebben na het onderzoek de sites aangepast. Meer over de drogisten leest u op de site van de Consumentenbond.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.