Menu Zoek

Consumentenbond eist geld van Facebook voor Nederlandse leden

woensdag 8 juli 2020

Consumentenbond wil geld van facebookFacebook schond de privacy van Nederlands gebruikers en moet hen daarom geld betalen. Dat vindt de Consumentenbond. De bond begint samen met de Data Privacy Stichting (DPS) een actie tegen het sociaal netwerk.

De stichting is een rechtszaak begonnen tegen Facebook. DPS en de Consumentenbond zijn het er namelijk over eens: Facebook verdiende jarenlang geld aan het verkopen van privégegevens van leden. De organisaties zeggen dat Facebook ook heeft gelogen. Het gebruik van het sociale medium zou namelijk gratis zijn, maar in feite ‘betaalden’ leden met hun persoonlijke gegevens.

Gegevens verzamelen

Het verzamelen van gegevens ging heel breed. Niet alleen naam, leeftijd en woonplaats. Maar ook welke apps iemand allemaal gebruikt en welke sites iemand bezoekt. Die gegevens kwamen terecht bij de makers van apps die aan Facebook verbonden zijn.

Meedoen met de claim

De Consumentenbond en DSP eisen geld van het sociaal netwerk. Iedereen die Facebook gebruikt, kan zich via de site van de bond aanmelden voor deze claim. Verder moet Facebook van de organisaties duidelijker zijn over het verzamelen van gegevens.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.