Menu Zoek

Corona domineert ook Van Dale Woord van het jaar-verkiezing

maandag 7 december 2020

Van Dale Woord van het JaarIs er onder de twintig kandidaten voor Woord van het Jaar 2020 een woord te vinden dat niet verwijst naar corona?

Corona domineert 2020. Het is daarom niet verwonderlijk dat zich onder de kandidaten voor de Woord van het Jaar-verkiezing veel verwijzingen bevinden naar de pandemie. Termen als 'anderhalvemetersamenleving', 'coronamoe', 'hoestschaamte', of 'zelfquarantaine' waren een jaar geleden nog volslagen onbekend. Slechts zes van de twintig kandidaten verwijzen niet naar corona. Maar daar hebben zich wel twee nieuwe digitale begrippen tussen weten te nestelen.

Fabeltjesfuik en infodemie

De nieuwe term 'fabeltjesfuik' betekent volgens Van Dale: 'verschijnsel dat gebruikers van sociale media die geïnteresseerd zijn in complotten, door de werking van de sociale media steeds meer berichten over complotten aangeboden krijgen, waardoor ze daar langzamerhand in gaan geloven.'

'Infodemie' is 'zich via de sociale media snel verspreidende hoeveelheid (onjuiste) informatie over een problematiek, die feitelijke en betrouwbare beeldvorming daarover verhindert.'

Woord van het Jaar 2020

Wordt het wat u betreft een coronawoord of toch liever een ander begrip? Stemmen kan tot en met 17.00 uur op maandag 14 december. Precies 12 uur later wordt de winnaar bekendgemaakt. Stemmen kan op de site van Van Dale: woordvanhetjaar.vandale.nl

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.