Menu Zoek

CoronaCheck-app uitgebreid met vaccinatiegegevens

woensdag 23 juni 2021

App CoronaCheckWie gevaccineerd is, kan vanaf donderdag 24 juni de app CoronaCheck gebruiken als toegangsbewijs voor evenementen. Een week later kan de app ook een certificaat aanmaken voor reizen naar andere EU-landen.

De CoronaCheck-app is in het leven geroepen om toegang tot evenementen en dergelijke te vergemakkelijken. Met de app kan de eigenaar aantonen dat hij niet besmet is met het corona-virus. Bijvoorbeeld door een recente negatieve test.

'Vaccinatiebewijs'

Vanaf 24 juni kunnen gebruikers met de CoronaCheck-app hun vaccinatiegegevens ophalen. Dit gebeurt veilig via DigiD. In verschillende berichten wordt gesproken van een 'vaccinatiebewijs', maar dat is onjuist. In verband met privacy toont CoronaCheck alleen dat de gebruiker veilig binnengelaten kan worden. Of de reden daarvoor een negatieve testuitslag, een vaccinatie of herstel van corona is, meldt de app niet.

Vaccinatiegegevens ophalen

De app haalt vaccinatiegegevens op. Is de gebruiker volledig gevaccineerd dan kan een QR-code worden aangemaakt. Laat deze code zien en scannen op plekken waar daar om wordt gevraagd.

Herstelverklaring

Wie corona heeft gehad en daarvan is hersteld, kan vanaf begin juli een herstelverklaring opvragen via de app. Ook dan wordt een QR-code aangemaakt. En ook hiervoor geldt: vanwege privacy zien anderen uitsluitend de QR-code die toegang verleent. Nooit de achterliggende reden.

Papieren testbewijs

Het blijft mogelijk een QR-code op papier te krijgen. Niet iedereen wil of kan de app immers gebruiken. Meer informatie hierover is te vinden bij de overheid: papieren testbewijs.

Digitaal Corona Certificaat (DCC)

Om reizen binnen de Europese Unie makkelijker te maken zijn afspraken gemaakt. Het Digitaal Corona Certificaat (DCC) wordt vanaf 1 juli ingevoerd in EU-landen (plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein). Vanaf dat moment kan een DCC worden aangemaakt in de app CoronaCheck. Een DCC fungeert dan als toegangspoortje tot het buitenland. Verschil met de Nederlandse QR-code is dat bij de DCC meer gegevens zichtbaar zijn. Zoals naam, geboortedatum, test- of vaccinatiedatum en type vaccin. Echter: bij een controle worden deze gegevens weliswaar getoond, maar nooit opgeslagen. Privacy-experts maken zich daarom op dit punt geen zorgen.

App CoronaCheck gebruiken

Meer informatie over de app leest u in het artikel 'App CoronaCheck gebruiken'.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.