Menu Zoek

App CoronaCheck gebruiken

De app CoronaCheck gebruikenTijdens of vlak na de coronacrisis naar een museum, pretpark of concert lijkt onmogelijk. Maar de app CoronaCheck geeft mensen toegang tot evenementen.

Een middag door een museum slenteren, een paar uur genieten van een klassiek concert of een avond gezellig uit eten. Het leven zonder corona lijkt lang geleden. Maar langzamerhand wordt er weer meer mogelijk. Om te zorgen dat alle stapjes richting het oude normaal veilig verlopen, lanceerde de overheid de app CoronaCheck. Die app werkt als toegangskaartje tot onder meer musea, restaurants, concerten en sportgelegenheden. Alleen mensen die via CoronaCheck kunnen bewijzen dat ze maximaal veertig uur geleden negatief zijn getest op corona, mogen naar binnen.

Gaat u met meerdere mensen naar een evenement? Dan moet elke deelnemer de app op zijn eigen smartphone downloaden. De app werkt maar voor één persoon per toestel.

Voor mensen die geen smartphone hebben, is er ook een papieren testbewijs in de maak. Omdat dit nog niet is afgerond, is het voorlopig voldoende om je testuitslag te printen en op papier te laten zien. Lees meer over het papieren testbewijs op deze site.

De app CoronaCheck werkt op Android-apparaten met Android 6 en hoger. Voor iPhones geldt dat hij werkt op apparaten met iOS 12 en hoger. Download de app in de Google Play Store (Android) of App Store (iOS). Het apparaat waarop de app is gedownload, moet worden meegenomen naar het evenement of de gelegenheid waar u naartoe wilt.

Om de app CoronaCheck als toegangsbewijs te kunnen gebruiken, moet u getest zijn op het coronavirus. Hebt u nog geen testafspraak gemaakt? Dat kan eventueel via de app.

 • Open de app CoronaCheck.
 • Tik op Maak afspraak.
 • Tik op Maak een afspraak.
  • Hebt u geen klachten? Tik dan onder het kopje 'Heb je geen klachten?' op Maak afspraak. Doorloop de stappen om een afspraak te maken bij een zogeheten Testen voor Toegang-aanbieder.
  • Hebt u wel klachten? Tik dan onder het kopje 'Bij klachten' op Maak afspraak. Doorloop de stappen om een afspraak te maken bij een GGD-locatie.

Bent u (al) getest, dan werkt de app CoronaCheck als volgt:

 • De testorganisatie mailt de uitslag van uw test. Die kan positief (wel corona) of negatief (geen corona) zijn. In de mail met de uitslag staat ook een code. Open de app CoronaCheck.
 • Tik op Maak QR-code en tik op organisatie waarbij u getest bent.
 • Vul op het volgende scherm de code uit de uitslagmail in.

De app controleert de ingevoerde code en haalt de testuitslag op. Van een negatieve testuitslag wordt automatisch een unieke QR-code gemaakt. Hier hoeft u niks mee te doen tot u bij het evenement, het museum, de concertzaal, het restaurant of de bar bent waar u naartoe wilt.

Eenmaal bij de deur van het evenement of uitje, moet u de QR-code kunnen laten zien waaruit blijkt dat u negatief getest bent. Dat werkt zo:

 • Open de app CoronaCheck.
 • Tik op Toon QR.
 • Laat de QR-code scannen door een controleur.
 • Er zijn nu twee opties:
  1. Een groen scherm bewijst dat u onlangs negatief getest bent op corona. U mag naar binnen. Sluit de app weer.
  2. Een rood scherm betekent dat de code ongeldig of onleesbaar is. Laat de QR-code zien die in de CoronaCheck-app zelf staat.Een schermafbeelding of kopie werkt dus niet. Start de app eventueel opnieuw en laat de code opnieuw scannen.

Tussen het afnemen van de test en het scannen van de QR-code mag niet meer dan veertig uur zitten. De overheid gaat er daarbij van uit dat een evenement maximaal acht uur duurt.

Sommige mensen maken zich zorgen over hoe de CoronaCheck-app omgaat met hun gegevens. De Rijksoverheid geeft aan dat gegevens van app-gebruikers nergens centraal worden opgeslagen. Daarnaast kan niemand zien dat u de app gebruikt of naar welke evenementen u toe bent geweest. In de QR-code die wordt gemaakt, staat alleen wanneer u negatief bent getest. Op dit moment zien controleurs na het scannen van de code alleen een groen of rood scherm. Uit de QR-code is daarnaast af te lezen wanneer u negatief bent getest.

Rijksoverheid meldt op de website over de CoronaCheck dat er op een later moment mogelijk een extra controle wordt ingebouwd in de app. Op het groene scherm komt dan een combinatie te staan van de initialen en een deel van de geboortedatum van de gebruiker. Heet een gebruiker bijvoorbeeld Geert Janssen, geboren op 15-04-1947, dan staat in de app G-J-15-APR. De gebruiker moet met een identificatiebewijs laten zien dat die gegevens kloppen. Zo wordt voorkomen dat mensen de code van iemand anders gebruiken. Het is nog onduidelijk of deze extra controle er daadwerkelijk komt en wanneer dat gebeurt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.