Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 oktober 2023

Papieren coronatoegangsbewijs aanvragen

Een papieren coronatoegangsbewijs aanvragenEen coronatoegangsbewijs geeft toegang tot grote evenementen. Wie geen smartphone heeft kan een papieren toegangsbewijs aanvragen of printen.

De coronamaatregelen zijn op 25 februari 2022 versoepeld. Daardoor is een coronatoegangsbewijs minder vaak nodig. In Nederland is dat alleen nog het geval bij binnenevenementen met meer dan vijfhonderd mensen zonder vaste zitplaats. Op deze plekken geldt het 1G-beleid. Dat houdt in dat mensen alleen toegang krijgen met een negatieve coronatest. Het bewijs is toe te voegen in de app CoronaCheck. Kan of wilt u dat niet? Het is mogelijk om een papieren bewijs aan te vragen.

Een coronabewijs is een QR-code. Er zijn twee codes: een Nederlandse QR-code en een internationale QR-code. De Nederlandse QR-code is sinds 25 februari 2022 alleen nog te krijgen met een negatieve coronatest. De internationale QR-code is op basis van een test, herstel of vaccinatie.

De persoon die de coronapas scant, ziet alleen of u toegang krijgt en dus niet of u bent gevaccineerd of een test hebt gedaan. Daarmee is uw privacy beschermd. Wel moet u ook een geldig identiteitsbewijs laten zien. Alleen het papieren bewijs of de CoronaCheck-app is onvoldoende.

Hoelang de coronapas geldig is, hangt af van het type coronabewijs:

 • Testbewijs
  Dit is afhankelijk van het tijdstip van de test. Die moet minder dan 24 uur geleden zijn uitgevoerd.
 • Herstelbewijs (alleen voor internationaal gebruik)
  Dit is afhankelijk van de datum van het herstelbewijs. Het bewijs mag niet ouder zijn dan 180 dagen.
 • Vaccinatiebewijs (alleen voor internationaal gebruik)
  Geldig tot 270 dagen na de laatste vaccinatie. Na een boostervaccainatie is het vaccinatiebewijs weer geldig. Maar u papieren bewijs moet dan wel opnieuw aangevraagd worden.

Vraag de coronapas aan via telefoonnummer 0800-1421. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Dit nummer staat in het paspoort, de identiteitskaart of het rijbewijs. Nadat uw gegevens zijn ingevoerd ontvangt u binnen vijf werkdagen het coronabewijs per post. Maak een kopie van het bewijs en houd het origineel thuis.

Soms kan men u aan de telefoon niet verder helpen. Er wordt gewerkt met het registratiesysteem van het RIVM. Bent u daarin niet bekend, dan zijn uw gegevens niet doorgestuurd. Dat kan verschillende oorzaken hebben:

 • U bent gevaccineerd via de GGD maar hebt geen toestemming verleend uw gegevens door te sturen. Bel de GGD voor een papieren coronabewijs. Het telefoonnummer is: 0800-5090.
 • U bent gevaccineerd door of via de eigen huisarts. Bel de huisarts en vraag of deze de vaccinatiegegevens door wil sturen naar het RIVM. Vraag drie dagen later de coronapas aan via telefoonnummer 0800-1421.

Mensen kunnen het papieren bewijs ook afdrukken. De inlog met DigiD is wel extra beveiligd via de DigD-app of sms-controle. Wie nog geen DigiD heeft en er graag een wil leest het artikel 'DigiD aanvragen'.

 • Ga naar pagina Coronacheck.nl/nl/print
 • Klik op Volgende.
 • Klik op de optie die van toepassing is: Een vaccinatiebewijs, Een herstelbewijs of Een testbewijs.
 • Wilt u een testbewijs toevoegen? Kies dan de testlocatie; GGD of Andere testlocatie.
  • In het geval van 'Andere testlocatie' vult u de ophaalcode in die u kreeg bij de testlocatie en klikt daarna op Volgende. Sla hieronder twee stappen over.
 • Klik op Log in met DigiD.
 • De inlog is extra beveiligd. Inloggen kan alleen met de DigiD-app of met sms-controle. Klik op de optie die van toepassing is en volg de inlogstappen die daarop volgen.
 • Uiteindelijk verschijnt de pagina met de bekende vaccinatie-, test- of herstelgegevens. Klik op Maak bewijs.
 • Klik op Bekijk PDF of Download PDF.
 • Druk de pdf af zoals u dat gewend bent. Doe dat minimaal twee keer zodat u altijd een papieren bewijs thuis achter de hand hebt. Thuis geen printer? Zet het bestand op een usb-stick en ga daarmee naar vrienden of een copyshop en druk het bestand daar af.

  Wie een smartphone heeft kan met de app CoronaCheck snel een coronabewijs ophalen. Hoe dat in zijn werk gaat vertelt het artikel 'App CoronaCheck gebruiken'.

  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.