Menu Zoek

Criminelen onderscheppen creditcardgegevens via 'formjacking'

donderdag 21 februari 2019

FormjackingCriminelen kunnen betaalpagina's van webwinkels voorzien van een kwaadaardige code. Daardoor kunnen ze creditcardgegevens onderscheppen.

'Formjacking' noemt men deze methode. De pagina wordt als het ware gekaapt door de criminelen ('formjacking' is afgeleid van het Engelse 'hijacking', wat 'kaping' betekent).

Formjacking bestaat al enkele jaren, maar volgens antivirusbedrijf Symantec zijn veel webwinkels afgelopen jaar slachtoffer hiervan geworden. Volgens het bedrijf gaat het maandelijks wereldwijd om 4800 unieke webwinkels. Over het algemeen betreft het de kleinere webshops, hoewel ook British Airways en Ticketmaster zijn getroffen. Wat het aandeel Nederlandse webwinkels is, is onbekend.

Onzichtbaar

Formjacking is voor een klant onzichtbaar. De betaalpagina van de getroffen webwinkel is echt en ook met de betaling zelf is niets aan de hand. Maar de criminelen kunnen de gestolen creditcardgegevens gebruiken om elders hun slag te slaan. Gelukkig geniet de eigenaar van de creditcardbescherming. Aankopen die aantoonbaar niet door de creditcardeigenaar zijn gedaan, worden vergoed.

En iDEAL?

Criminelen zijn voornamelijk uit op creditcardgegevens. Aan iDEAL hebben ze namelijk niets. Daarbij wordt de klant doorgestuurd naar de eigen bankomgeving en de betaling verloopt via de bank. iDEAL is daardoor immuun voor formjacking.

Ad-blocker

Bescherming tegen formjacking komt uit onverwachte hoek. De meeste ad-blockers blokkeren zaken die door derde partijen aan een webpagina worden toegevoegd. Dat is namelijk de manier waarop de meeste reclames aan een pagina worden gekoppeld. Dus een ad-blocker houdt ook de door criminelen toegevoegde code tegen. Waterdicht is deze bescherming niet, maar alle beetjes helpen. De tip 'Extensies vinden en installeren' legt uit hoe de ad-blocker 'AdBlock' is toe te voegen aan de browser.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.