Menu Zoek

Criminelen springen in op gascrisis met nepmail

dinsdag 27 september 2022
Criminelen springen in op gascrisis met nepmail

Trap niet in een nepmail uit naam van Eneco. Criminelen proberen gegevens te achterhalen met het bericht dat u geld terugkrijgt.

Veel Nederlanders maken zich zorgen over de hoge gasprijzen. Dat weten criminelen ook. Met een nepmail uit naam van Eneco springen ze op deze zorgen in. Veel mensen krijgen op dit moment een lange e-mail met een uitgebreide uitleg over waar Eneco gas inkoopt.

Hoge korting

In de mail staat dat contracten met het Russische Gazprom binnenkort aflopen. Nieuwe contracten met Russische leveranciers komen er niet. In een zoektocht naar andere gasbedrijven kwam Eneco uit bij Qatargas. Vanwege het nieuwe contract met Qatargas en de nieuwe gasprijs zou Eneco klanten korting aanbieden. De komende zes maanden krijgen klanten 50 procent korting op het termijnbedrag.

QR-code

Daarnaast krijgen klanten ook geld terug. Het gaat om een paar honderd euro. Om het geld terug te krijgen staat er een QR-code in de mail. Wie de code scant, gaat naar een website met een nep aanvraagformulier. Hierop wordt gevraagd naar onder andere naam, adres en IBAN-nummer. Helaas zorgt dit formulier er niet voor dat er geld gestort wordt. Criminelen gaan er met de ingevulde gegevens vandoor.

Phishingchecker

Twijfelt u over de echtheid van een mail? Leden van SeniorWeb kunnen dit soort berichten mailen naar de phishingchecker. Ze horen uiterlijk de volgende werkdag of het een nepmail is.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.