Menu Zoek

Criminelen sturen valse mail DigiD

woensdag 22 november 2023

Nepmail DigiDOplichters zijn uit op uw DigiD-gegevens. De nepmail bevat een link: iets wat in een echte DigiD-mail nooit voorkomt.

Een vals bericht uit naam van DigiD gaat rond. In de nepmail staat dat de 'digitale sleutel' is verouderd. Die moet snel geactiveerd worden. Anders kunt u DigiD niet meer gebruiken. Activeert u te laat, dan moet u zelfs helemaal opnieuw een DigiD aanvragen. De nepmail bevat een link om de sleutel te activeren.

Opmerkelijke afsluiting nepmail

De nepmail sluit af met een opvallende tekst. Er staat: 'DigiD stuurt altijd een link naar de website. Ontvangt u een e-mail van DigiD met daarin een link, dan is dit een echte e-mail.' Pas op hiervoor. Het is namelijk precies omgekeerd. Onderstaande afbeelding komt van de DigiD-site:

Nepmail tekst DigiD

Extra beveiliging

Een mail van DigiD met een link is dus nooit echt! Stel voor de zekerheid een extra beveiliging in op uw DigiD. Stelen criminelen uw inloggegevens, dan krijgen ze dankzij die extra beveiliging geen toegang tot uw gegevens.

Laat mails controleren

Twijfelt u of een mail echt is? SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails doorsturen naar de phishingchecker. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een nepmail is.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.