Menu Zoek

Daders van Rabobank-phishing de cel in

maandag 29 april 2019

Daders van phishing moeten de cel inEen vrouw en twee mannen moeten 24 maanden de gevangenis in voor phishing uit naam van Rabobank.

Twee andere mannen en een andere vrouw kregen taakstraffen voor allerlei andere criminele activiteiten die daarmee samenhangen. De drie die de cel in moeten, waren lid van een criminele organisatie. Ze bedachten en organiseerden de oplichting én voerden de phishing uit. Het gaat om een heel lang lopende rechtszaak.

Neptelefoontjes

In 2013 en 2014 belde de vrouw mensen op en deed alsof ze van Rabobank was. Ze praatte op de mensen in zodat die hun inlogcodes van internetbankieren gaven. Dat soort neptelefoontjes valt ook onder phishing volgens de rechter. Met de codes haalden ze de bankrekeningen van de slachtoffers leeg. De mensen verloren zo vaak tienduizenden euro’s. De oplichters kochten er dure horloges en auto’s van.

Alle daders moeten gedupeerden terugbetalen. De vrouw het meest: 350.000 euro. Rabobank wilde ook schadevergoeding. De rechter vond dat de bank niet goed genoeg kon uitleggen hoe de schade is ontstaan.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.