Menu Zoek

Klantgegevens onder meer CZ, NS, Vodafone en Ziggo gelekt

donderdag 30 maart 2023

Klantgegevens onder meer CZ, NS, Vodafone en Ziggo gelektDoor een datalek liggen gegevens van honderdduizenden klanten van grote bedrijven op straat. De bedrijven waarschuwen klanten voor phishing.

Klanten moeten oppassen voor mails, smsjes of telefoontjes waarin de afzender om gegevens vraagt. Steeds meer bedrijven en organisaties melden getroffen te zijn door het lek. Daaronder zijn onder meer zorgverzekeraar CZ, NS, Vodafone en Ziggo. Het gaat gelukkig niet om financiële gegevens of wachtwoorden. Door het lek zijn mogelijk namen, e-mailadressen en telefoonnummers van klanten bij oplichters beland.

Datalek

Het lek zat bij onderzoeksbureau Blauw. Dat onderzoekt de klanttevredenheid voor allerlei bedrijven. Volgens Blauw gaat het om klantgegevens van veertien bedrijven. Het onderzoeksbureau heeft maatregelen genomen om het lek te dichten.

Phishingchecker

Twijfelt u of een mail echt is? Leden van SeniorWeb kunnen dit soort berichten mailen naar de phishingchecker. Ze horen op z'n laatst de volgende werkdag of het een nepmail is.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.