Menu Zoek

De app CoronaCheck: het digitale coronapaspoort?

woensdag 17 maart 2021

CoronaCheckGevaccineerd of recent negatief getest? De app CoronaCheck geeft meer vrijheden en mogelijkheden. Dit beperkt zich tot de zogeheten 'niet-essentiële sectoren' zoals sport, horeca en cultuur.

Eerste tests met de app

Zaterdag 13 en zondag 14 maart zou de app CoronaCheck uitgebreid getest worden. Maar vanwege de slechte weersvoorspellingen zijn deze een week doorgeschoven. Dan zijn op een festivalterrein bij Biddinghuizen elke dag 1500 deelnemers aanwezig bij een dance- en popfestival. Zij moeten een negatief testbewijs kunnen overleggen. Dat kan onder andere via de app. De keuze voor de app is vrijwillig.

Vaccinatiebewijs?

De CoronaCheck-app bevestigt of de gebruiker recent negatief is getest. Maar de app kan eenvoudig worden uitgebreid met een vaccinatiebewijs. De app maakt in dat geval niet zichtbaar of iemand getest is dan wel gevaccineerd. Hij geeft slechts groen licht, wat betekent: deze persoon voldoet aan de voorwaarden en mag doorlopen.

Of de CoronaCheck-app straks zowel testresultaat als vaccinatiebewijs zal zijn is nog niet duidelijk. Politiek ligt het gevoelig. Eind maart stuurt het demissionaire kabinet een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer waarin het inzetten van de app wordt geregeld. Mocht de app ingezet worden, dan beperkt deze zich tot 'niet-essentiële sectoren' zoals sport, horeca en cultuur. En wellicht kan hij ook dienen als vaccinatiepaspoort voor reizen naar het buitenland.

Hoe de app werkt

De app CoronaCheck zoals hij er nu ligt werkt op de volgende manier: je laat je testen en ontvangt een code. Die code zet je in de app CoronaCheck, die 'm omzet in een qr-code. Die kan dan weer gescand worden bij een bezoek aan bijvoorbeeld een restaurant. Verschijnt er een groen scherm met een vinkje, dan mag je naar binnen. Ter controle bevat dit scherm identificatiegegevens die zijn gebaseerd op gegevens uit je paspoort. Daarmee wordt verhinderd dat mensen hun telefoon uitlenen of op andere manieren de controle omzeilen. De identificatiegegevens moeten namelijk overeenkomen met die in het paspoort. Tegelijkertijd wordt volgens het ministerie de privacy van de gebruiker beschermd. De app vraagt namelijk om minimale persoonsgegevens, zoals de eerste letter van een achternaam in combinatie met (een deel van) de geboortedatum. Zo zijn de gegevens niet tot een persoon te herleiden.

Papieren alternatief

Wie geen smartphone heeft krijgt een papieren testbewijs met daarop de qr-code. Niet duidelijk is of je ook als smartphone-gebruiker om een papieren testbewijs kunt vragen.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.