Menu Zoek

Digitale boeken niet goedkoper na btw-daling

dinsdag 7 juli 2020

Eboek niet goedkoper gewordenOp 1 januari ging de btw op e-boeken omlaag van 21 procent naar 9 procent. De verwachting was dat ze hierdoor 10 procent goedkoper zouden worden. Dat gebeurde niet.

Papieren boeken, kranten en tijdschriften vielen al langer onder het lage tarief. Digitale boeken, dagbladen en magazines nog niet. Op 1 januari dit jaar veranderde dat: de 9 procent ging ook gelden voor e-books en andere ‘online’ uitgaven.

Duurdere boeken

De Rijksoverheid liet onderzoeken of de btw-aanpassing invloed had op de verkoopprijs. Dat klopte, alleen niet zoals men hoopte. In plaats van goedkoper, werden de boeken in verhouding duurder.

In januari daalden de prijzen gemiddeld nog met 3,5 procent, vergeleken met december 2019. In mei dit jaar waren digitale boeken maar 0,1 procent goedkoper dan eerder. Het lijkt erop dat verkopers de boekenprijs dus eigenlijk verhoogden in plaats van verlaagden.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.