Menu Zoek

Speciaal team van ministerie bestrijdt Tikkie-fraude

maandag 6 januari 2020

Justitie in actie voor opsporen Tikkie-fraudeFraude met betaalverzoeken komt steeds meer voor. Justitie richt daarom een speciaal team op om de criminelen op te sporen.

De oplichterij heet ook wel Tikkie-fraude, naar de bekende app om geld terug te vragen via de smartphone. Meestal gebeurt het bij aankopen op Marktplaats. Een koper of verkoper vraagt via Tikkie om 1 cent over te maken. Zogenaamd om te bewijzen dat iemand betrouwbaar is. Het gaat om een valse Tikkie die naar een phishingsite gaat. De 1 cent eindigt met het plunderen van iemands bankrekening.

Speciaal team

Het ministerie van Justitie richt nu een team deskundigen op om deze vorm van cybercrime te bestrijden. Speciale officieren houden zich alleen maar bezig met het opsporen van online oplichting. Het eerste succes is al binnen: de politie arresteerde een man van 20 uit Rotterdam. Hij zou tienduizenden euro’s hebben verdiend met fraude.

Advies

Accepteer alleen betaalverzoeken van bekenden en alleen als u dit onderling hebt afgesproken. Als iemand zegt een nieuw telefoonnummer te hebben en u daarmee een appje stuurt, bel dan die persoon op via het bij u bekende nummer om te vragen of het verhaal klopt. Sommige oplichters doen net of ze een bekende van u zijn die een nieuw nummer heeft. Ze chatten en appen om uw vertrouwen te winnen en vragen dan om geld.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.