Menu Zoek

Drie WhatsApp-oplichters gearresteerd

vrijdag 2 september 2022

WhatsApp-fraudeDe politie heeft drie verdachten aangehouden op verdenking van WhatsApp-fraude. Ze zouden meer dan 100.000 euro hebben buitgemaakt.

Vriend-in-noodfraude

De verdachten lichten argeloze slachtoffers op door zogeheten vriend-in-noodfraude via WhatsApp. Daarbij doen ze zich voor als vriend of familielid en beweren ze dringend geld nodig te hebben. Slachtoffers gaan hierop in en maken geld over. Natuurlijk laten ze een dierbare niet in de steek.

Geldezel

Het geld dat is overgemaakt komt via geldezels terecht bij de oplichters. Geldezel is een term voor een persoon die zijn bankrekening ter beschikking stelt (vaak tegen een kleine vergoeding). Naast de drie verdachten heeft de politie tien van zulke geldezels gehoord als verdachte.

Voorzichtig

Wees op uw hoede, ook in WhatsApp. Krijgt u een verzoek van vriend of familie om geld over te maken, bel met de persoon in kwestie. Wacht tot u diegene hebt gesproken met overmaken. Vooral als iemand u via WhatsApp meldt dat bellen even niet gaat. Trap daar niet in.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.