Menu Zoek

Duizenden mensen slachtoffer van helpdeskfraude

maandag 17 februari 2020

Miljoenen schade door helpdeskfraudeIn twee jaar tijd maakten criminelen via helpdeskfraude bij duizenden mensen in totaal meer dan 5,3 miljoen euro buit. ABN Amro, Rabobank en de Volksbank kregen schademeldingen binnen voor dat bedrag.

Dat meldt Nu.nl. De drie banken geven de gevallen van oplichterij door aan het Openbaar Ministerie. ING doet daar niet aan mee, dus over heel Nederland zijn er nog veel meer mensen geld kwijt aan oplichters. In 2019 meldden bijna vierduizend slachtoffers zich bij de drie banken. Ze waren voor bijna 3 miljoen euro opgelicht.

Telefoontje van een helpdesk

Bij helpdeskfraude bellen criminelen mensen thuis op. Ze doen of ze van Microsoft of een ander bekend bedrijf zijn. Ze zeggen dat u virussen op de pc hebt en dat ze daarmee willen helpen. Daarvoor willen ze op afstand toegang tot de pc of moet iemand een bepaalde website openen. Er komen dan rare meldingen in beeld dat zogenaamd bewijs is.

Op afstand installeren

Op afstand kunnen de criminelen van alles installeren op de pc. Ze zijn uit op bankgegevens. Eerste spraken ze vooral Engels met een buitenlands accent, maar ze kunnen ook Nederlands spreken. Hang meteen op als iemand u belt met zo’n soort verhaal.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.