Menu Zoek

Echtpaar bestolen via nep-telefoonnummer

maandag 13 juli 2020

Spoofing bij ING2Een ouder echtpaar is via een vorm van phishing 50.000 euro kwijtgeraakt. De oplichter gebruikte zogeheten telefoon-spoofing.

Bij spoofing lijkt het of een e-mail of telefoontje van een bepaalde afzender komt, terwijl dat niet zo is. Spoofing kan bijvoorbeeld via e-mail, waarbij het e-mailadres van de afzender niet van de echte afzender is. In het geval van dit oudere echtpaar ging het om spoofing via de telefoon. De dader liet een ander telefoonnummer in beeld verschijnen bij de slachtoffers, namelijk een nummer van ING.

Overmaken naar een kluisrekening

Iemand belde het echtpaar Joke en Theo op. Het telefoonnummer in beeld was van ING en de persoon stelde zich voor als een medewerker. Er zou iets verdachts aan de hand zijn met de spaarrekening van de twee. Ze konden het geld dat hierop stond het best direct overmaken naar een ‘kluisrekening’. De dag erna konden ze langskomen op het bankkantoor.

Geld weg

Joke en Theo maakten meteen hun spaargeld van 50.000 euro over. De volgende dag gingen ze naar het ING-kantoor. Dat bleek dicht te zijn wegens de coronacrisis. Het geld was weg, de kluisrekening was niet van de bank, maar van de oplichter die had opgebeld. Die had de naam van een echte medewerker gebruikt. Maar die had er dus niks mee te maken.

ING zegt de mensen niet te kunnen helpen: ze hebben het geld zelf overgemaakt. Op de website van de bank staat nu een waarschuwing voor telefoon-oplichting.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.