Menu Zoek

Een op de 20 webwinkels niet betrouwbaar

vrijdag 5 augustus 2022

Webwinkels niet te vertrouwenVan alle Nederlandse webwinkels is 5 procent niet betrouwbaar. Op de site staat dan bijvoorbeeld dat ze aangesloten zijn bij een keurmerk terwijl dat niet zo is. Dat blijkt uit onderzoek van KPN Security.

De onderzoekers bekeken duizend Nederlandse webwinkels om te zien of ze verdachte zaken tegenkwamen. Ze kwamen van alles tegen bij 46 van die winkels. Niet alleen ongeldige keurmerken, maar ook valse adressen, telefoonnummers en KvK-inschrijvingen.

Vals keurmerk

Meer dan de helft van de webwinkels waar wat mis mee was, voerde onterecht een keurmerk of toonde een keurmerk dat helemaal niet bestaat. Ook was een aantal websites niet goed genoeg beveiligd tegen hackers.

Veilig winkelen

Het advies is om alleen bij betrouwbare webwinkels iets te bestellen. Is een winkel nieuw voor u? Zoek dan via Google naar ervaringen van andere mensen met die webshop. Op de site van de politie kunt u de naam van de webwinkel opzoeken en kijken of deze bekend is bij de politie.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.