Menu Zoek

Eén universele kabel voor digitale apparaten

donderdag 6 oktober 2022

USB-CDe Europese Unie heeft een wet aangenomen die fabrikanten verplicht opladen via USB-C aan te bieden. De verplichting gaat eind 2024 in.

Het is een doorn in het oog van veel consumenten: al die verschillende kabels en opladers voor digitale apparaten. Elk toestel lijkt zijn eigen methode te hebben. Binnen de EU komt daar nu een eind aan.

Kleine digitale apparaten

De nieuwe wetgeving gaat gelden voor kleine en middelgrote digitale apparaten. Zoals smartphones en tablets. Maar ook voor koptelefoons, oortjes, draagbare luidsprekers en spelcomputers, e-readers, camera's, muizen en toetsenborden gaat de nieuwe wetgeving gelden. Fabrikanten krijgen 24 maanden de tijd om te voldoen aan de verplichting. Concreet betekent dit dat in het najaar van 2024 de genoemde apparaten een USB-C-oplaadmogelijkheid moeten hebben. Ook laptops vallen onder de verplichting. Voor die apparaten geldt een periode van 40 maanden.

Overigens zijn er op dit moment al veel apparaten die USB-C gebruiken. Apple heeft nog de eigen Lightning-aansluiting. Nieuwe iPhones en iPads zullen USB-C krijgen.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.