Menu Zoek

EU: één oplader voor alle apparaten

donderdag 30 september 2021

USB-CAls het aan de Europese Commissie ligt is er straks één type oplader die overal op past. Weg met dat oerwoud aan stekkertjes. Goed voor het klimaat, én prettig voor de portemonnee.

Nieuwe EU-wetgeving moet de wildgroei aan opladers terugbrengen naar één standaard. Verder wil de Europese Commissie dat opladers voortaan los verkocht worden. Het voorstel gaat over alle smartphones, tablets, camera's, koptelefoons, draagbare luidsprekers en spelcomputers.

USB-C

De genoemde apparaten moeten in de toekomst op te laden zijn via USB-C. Dat is het type stekker dat aan de laders van de modernste smartphones zit. Zo past een oplader altijd op één van deze apparaten.

Overgangsperiode

Het is de bedoeling dat de nieuwe wet in de loop van volgend jaar van kracht wordt. Fabrikanten hebben vanaf dat moment 24 maanden de tijd om aan de nieuwe voorwaarden te voldoen. In de loop van 2024 is het dan definitief over en uit voor de stekker-jungle.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.