Menu Zoek

Facebook krijgt 'Waarom-zie-ik-dit-knop'

maandag 1 april 2019

Facebook krijgt Waarom zie ik dit-knopFacebook gaat beter uitleggen waarom u bepaalde berichten ziet op de tijdlijn. Welke berichten gebruikers zien, hangt namelijk af van allerlei factoren.

Jaren geleden was het heel overzichtelijk op Facebook. Iedereen zag de berichten van al zijn online vrienden in chronologische volgorde. De nieuwste posts stonden bovenaan. Dat veranderde door de jaren heen. Er kwamen advertenties bij en allerlei filters die bepalen welke berichten u ziet van welke mensen. Updates van mensen met wie u veel contact hebt via likes en reacties, komen bijvoorbeeld eerder in beeld dan kennissen met wie u weinig uitwisselt. Die filters heten ‘algoritmes’.

Uitleg over algoritmes

Facebook komt binnenkort met een knop bij elke update. Wie via het menu klikt of tikt op ‘Waarom zie ik dit’, krijgt uitleg. Deze functie is er nu al voor advertenties. Daar staat bijvoorbeeld dat de adverteerder zich richt op mensen boven de 60 uit Nederland. Iemand jonger dan 60 krijgt die advertentie niet te zien. Deze uitleg wordt uitgebreid naar alle updates van mensen en bedrijven en dus niet alleen meer bij advertenties.

De nieuwe functie wordt de komende tijd toegevoegd aan Facebook.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.