Menu Zoek

Fraudehelpdesk in actie tegen nephelpdesks

donderdag 4 april 2019

Campagne tegen nephelpdesksHelpdeskfraude komt steeds vaker voor. De Fraudehelpdesk is een nieuwe campagne begonnen om te waarschuwen tegen nephelpdesks. Oftewel: oplichters die zich voordoen als helpdeskmedewerker.

Een bekend voorbeeld van deze fraude zijn de zogeheten Microsoft-oplichters. Iemand belt op met een buitenlands nummer en stelt zich voor als medewerker van Microsoft. Hij vertelt in het Engels, vaak met een zwaar accent, dat er problemen zijn aangetroffen op de Windows-computer. Maar geen nood, hij zal u helpen met de oplossing. Wie ingaat op de instructies eindigt met een slecht werkende computer en programma’s waarvoor betaald moet worden om ervan af te komen. Of erger: de medewerker gaat er met uw bankgegevens of creditcardnummer vandoor.

Echt of nep?

Veel mensen weten dat dit oplichters zijn. Maar andere mensen gaan uit van het goede in de mens en vinden het juist aardig dat ze worden gebeld door een helpdesk. Ze staan er niet bij stil dat het gaat om fraude. Op de site van de Fraudehelpdesk staan handige tips om u te wapenen tegen deze vorm van oplichting. Ook staan er links naar de echte helpdesks van bekende bedrijven.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.