Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Google bouwt aan Android 12L

donderdag 28 oktober 2021

Android 12LTablets, Chromebooks en vouwbare telefoons krijgen van Google een eigen besturingssysteem: Android 12L. Dat moet uitkomen in het voorjaar van 2022. Het wordt toegespitst op grote schermen.

Google heeft deze week de eerste testversie voor app-ontwikkelaars uitgebracht. Android 12L bedient de grotere schermen van onder meer tablets en Chromebooks beter. De belangrijkste mogelijkheden worden:

 • Optimalisatie voor grote schermen
  Op de grotere apparaten worden de (snelle) instellingen en meldingen over twee kolommen verdeeld. Ook op het vergrendelscherm komt deze indeling terug.
 • Multitasking
  Android 12L bevat een altijd zichtbare taakbalk. Vandaaruit kunnen snel apps worden gestart. Of verdeeld over de helft van het scherm (split-screen), wat het gelijktijdig werken in verschillende apps prettiger maakt.
 • Compatibiliteit
  Apps die niet gebouwd zijn voor grotere schermen, toont Android 12L niet uitvergroot maar gecentreerd, in de oorspronkelijke grootte.
 • Play Store
  De Google Play Store laat duidelijk zien welke apps geschikt zijn voor de grote schermen van tablets, Chromebooks en vouwbare telefoons.
Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.