Menu Zoek

Google brengt Android 13 uit

woensdag 17 augustus 2022
Google brengt Android 13 uit

Google heeft dinsdag Android 13 uitgebracht voor Pixel-telefoons. De nieuwste versie van het besturingssysteem komt eerder dan verwacht.

De upgrade is vroeg, want traditioneel komt de jaarlijkse vernieuwing van het besturingssysteem Android in het najaar. Hele grote wijzigingen gaat Android 13 niet brengen. Maar er zijn wel tal van kleine aanpassingen.

Meer aanpassingen

Google heeft een lijst aan nieuwe mogelijkheden en verbeteringen in Android 13 gestopt. Zo is het uiterlijk van de icoontjes van apps aan te passen. Apps kunnen nu instellingen toevoegen aan het menu voor 'Snelle instellingen'. Daarmee zijn snel veelgebruikte instellingen van de smartphone op te roepen. Ook moet de gebruiker vanaf nu toestemming geven voordat apps meldingen (notificaties) mogen sturen. Standaard staan deze meldingen uit. Android 13 zorgt er ook voor dat u apps geen toegang meer hoeft te geven tot uw gehele fotobibliotheek. U kunt specifieke foto's en video's uitkiezen om te delen met een app.

Wanneer op mijn telefoon?

Android 13 is vanaf nu beschikbaar op de Pixel-telefoons (vanaf Pixel 4) van Google zelf. Volgens Google komt later dit jaar de upgrade ook beschikbaar voor toestellen van andere fabrikanten. Daarna hangt het nog van de fabrikant af hoe snel de upgrade op een toestel verschijnt. Het kan dus nog wel een aantal maanden duren voordat Android 13 ook op uw telefoon beschikbaar is. De nieuwste versie van Android komt trouwens niet beschikbaar voor alle toestellen. Op de site Android Planet staat welke toestellen uiteindelijk Android 13 krijgen.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.