Menu Zoek

Google en minister Dekker maken kans op privacyschenders-prijs

dinsdag 5 november 2019

Bits of Freedom privacyschenderGoogle, minister Sander Dekker en het bedrijf Coosto zijn genomineerd voor de publieksprijs van de Big Brother Awards 2019. Dat is de prijs voor de grootste privacyschender van Nederland.

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is de organisator van deze verkiezing. Op 29 november krijgt de winnaar zijn prijs. Internetters kunnen via de site van de organisatie stemmen.

Deze drie maken kans op een award: Google is genomineerd omdat medewerkers gesprekken afluisterden die waren opgenomen door de slimme speakers van het bedrijf. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming is enthousiast over betaalprofielen die mensen in bepaalde hokjes plaatsen. Bits of Freedom vindt dat de minister het belang van privacy negeert.

Het Nederlandse bedrijf Coosto verzamelt openbare berichten en reacties op onder meer Twitter, Instagram en YouTube en kan tot tien jaar terugkijken. Ook als de oorspronkelijke bron is verwijderd, blijven de citaten bewaard. De politie gebruikt deze gegevens onder meer bij aangekondigde demonstraties.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.