Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Google zet tweestapsverificatie aan bij gebruikers

donderdag 4 november 2021

Tweestapsverificatie GoogleGoogle beveiligt alle geschikte accounts met tweestapsverificatie. Op 9 november gaat de knop om. Gebruikers krijgen een e-mail over de verandering.

Eerder al kondigde Google aan dat tweestapsverificatie de norm wordt voor gebruikers. De extra beveiligingslaag beschermt beter tegen hackers en ander gespuis.

Om welke accounts gaat het?

Accounts waarbij de herstelmogelijkheden, zoals een telefoonnummer, zijn ingevuld. U krijgt vanzelf bericht als het ook om uw account gaat. Of u hebt dat inmiddels ontvangen.

E-mail van Google

Het bericht start met 'Binnenkort log je in met verificatie in 2 stappen'. Sommige gebruikers krijgen de Engelse versie die begint met 'Soon you'll sign in with 2-Step Verification'. Verderop in het bericht staat een blauwe knop: 'Nu aanzetten' ('Turn on now'). U hoeft hier niets mee te doen. Immers, op 9 november gaat de knop vanzelf om. Wilt u tweestapsverificatie eerder aanzetten, lees dan verder onder 'Moet ik iets doen?'

Wat verandert er met tweestapsverificatie?

Tweestapsverificatie is een extra beveiliging. Er wordt niet alleen ingelogd met een wachtwoord, maar ook op een tweede manier. Bijvoorbeeld met een code die Google naar de mobiele telefoon stuurt. Op apparaten die u vaak gebruikt, zoals de smartphone of de computer, blijft u ingelogd.

Moet ik iets doen?

Nee. Google schakelt tweestapsverificatie automatisch in. Maar misschien doet u het liever zelf. Of u hebt helemaal geen mail gekregen en wilt de extra beveiliging zelf inschakelen. Het artikel 'Tweestapsverificatie bij een Google-account' legt uit hoe u het zelf instelt. Rechtstreeks in uw Google-account. Zo is er geen risico dat u te maken krijgt met een phishing-mail.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.