Menu Zoek

Gratis of betaald Facebook/Instagram?

donderdag 9 november 2023

MetaFacebook en Instagram dwingen gebruikers tot een keuze. Gratis gebruik met reclame of een abonnement zonder.

Gebruikers van Facebook en Instagram zien de laatste dagen een keuzevenster. Wie niet kiest kan niet verder. Het gaat om een abonnement zonder advertenties, of gratis gebruik met advertenties.

'Gratis gebruiken' betekent dat Facebook en Instagram blijven werken op de manier waarop u dat gewend bent. Klik daarom gerust op de knop Gratis gebruiken.

Meta versus de EU

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, verzamelt gegevens van gebruikers. Denk aan woonplaats, leeftijd, opleiding, hobby’s en het klikgedrag. Meta brengt zo nauwkeurig in kaart wat de interesses zijn van gebruikers. Op basis daarvan zien zij gepersonaliseerde advertenties.

De Europese Unie verzet zich daartegen. Wat Meta doet is in strijd met Europese privacyregels, zoals die zijn vastgelegd in de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). Meta moet zijn gebruikers in de EU daarom de mogelijkheid geven Facebook/Instagram te gebruiken zonder gepersonaliseerde advertenties.

Reactie Meta

In de reactie van Meta daarop zegt het bedrijf afhankelijk te zijn van reclame-inkomsten. Dus wie een Facebook/Instagram zonder advertenties wil, moet in ruil daarvoor betalen. Gebruikers zien daarom nu het keuzescherm: betalen voor advertentievrij gebruik of gratis gebruik mét reclame.

Het kan lijken of je nu een nieuwe keuze moet maken, maar Facebook/Instagram heeft altijd gewerkt met gepersonaliseerde reclame. Dus wie kiest voor gratis gebruik met reclame, kiest voor de al bestaande situatie.

Abonnement nemen?

Is het verstandig om te kiezen voor een abonnement? Voorlopig niet. De EU is namelijk niet tevreden over de oplossing die Meta biedt. Gebruikers moeten maandelijks 12,99 euro neerleggen voor een advertentievrij gebruik. De EU ziet privacy als een recht, niet als iets waar je voor zou moeten betalen. Een reactie van de EU is er nog niet, maar wordt snel verwacht.

Verder blijft Meta de gegevens van betalende gebruikers verzamelen. Zij zien alleen geen reclame meer.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.