U bent hier: Home Tips & Uitleg Nieuws Gratis of betaald Facebook/Instagram?
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 15 mei 2024.

Nieuws

Gratis of betaald Facebook/Instagram?

Meta

Facebook en Instagram dwingen gebruikers tot een keuze. Gratis gebruik met reclame of een abonnement zonder.

Meta
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gepubliceerd op 9 nov 2023

Gebruikers van Facebook en Instagram zien de laatste dagen een keuzevenster. Wie niet kiest kan niet verder. Het gaat om een abonnement zonder advertenties, of gratis gebruik met advertenties.

'Gratis gebruiken' betekent dat Facebook en Instagram blijven werken op de manier waarop u dat gewend bent. Klik daarom gerust op de knop Gratis gebruiken.

Meta versus de EU

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, verzamelt gegevens van gebruikers. Denk aan woonplaats, leeftijd, opleiding, hobby’s en het klikgedrag. Meta brengt zo nauwkeurig in kaart wat de interesses zijn van gebruikers. Op basis daarvan zien zij gepersonaliseerde advertenties.

De Europese Unie verzet zich daartegen. Wat Meta doet is in strijd met Europese privacyregels, zoals die zijn vastgelegd in de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). Meta moet zijn gebruikers in de EU daarom de mogelijkheid geven Facebook/Instagram te gebruiken zonder gepersonaliseerde advertenties.

Reactie Meta

In de reactie van Meta daarop zegt het bedrijf afhankelijk te zijn van reclame-inkomsten. Dus wie een Facebook/Instagram zonder advertenties wil, moet in ruil daarvoor betalen. Gebruikers zien daarom nu het keuzescherm: betalen voor advertentievrij gebruik of gratis gebruik mét reclame.

Het kan lijken of je nu een nieuwe keuze moet maken, maar Facebook/Instagram heeft altijd gewerkt met gepersonaliseerde reclame. Dus wie kiest voor gratis gebruik met reclame, kiest voor de al bestaande situatie.

Abonnement nemen?

Is het verstandig om te kiezen voor een abonnement? Voorlopig niet. De EU is namelijk niet tevreden over de oplossing die Meta biedt. Gebruikers moeten maandelijks 12,99 euro neerleggen voor een advertentievrij gebruik. De EU ziet privacy als een recht, niet als iets waar je voor zou moeten betalen. Een reactie van de EU is er nog niet, maar wordt snel verwacht.

Verder blijft Meta de gegevens van betalende gebruikers verzamelen. Zij zien alleen geen reclame meer.

Nieuwsoverzicht
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven