SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Groot aantal mailadressen en wachtwoorden gelekt

donderdag 17 januari 2019

PwnedHackers hebben een groot aantal accountgegevens bemachtigd. Controleer of uw gegevens ertussen zitten en pas uw wachtwoorden aan.

Hackers hebben een enorme verzameling e-mailadressen met wachtwoorden gepubliceerd. Ze stonden maar kort online. Maar wie geen risico wil lopen, kan beter zijn accounts controleren. Dat kan via haveibeenpwned. De site heeft een gekke naam maar is wel volledig betrouwbaar. Vul uw e-mailadres in en klik op de knop pwnd? Volgt de melding 'Good news - no pwnage found!' dan is uw account veilig.

Ziet u daarentegen de melding 'Oh no - pwned!', dan zijn vervolgstappen noodzakelijk. Als u naar beneden scrolt op de pagina, ziet u een rijtje 'Breaches you were pwned in'. Daar staan ook eerdere lekken bij. Bij alle lekken staat een jaartal. Hebt u het wachtwoord van uw account na dat jaartal nog gewijzigd dan bent u veilig en hoeft u niets te doen. Is het langere tijd geleden, pas dan snel uw wachtwoorden aan. Lees in de tip 'Maak een sterk wachtwoord' hoe u een goed wachtwoord bedenkt dat ook gemakkelijk te onthouden is.

773 miljoen adressen gelekt

Er zijn gegevens gestolen van bijna 3000 sites. Dit is al jaren geleden gebeurd. Diverse berichten melden dat er 773 miljoen mailadressen zijn gelekt. Laat u niet bang maken door die enorme getallen. Het maakt voor u niet uit of er nu 5 of 100 miljoen adressen zijn gelekt. Het is alleen belangrijk om te weten of úw gegevens zijn gelekt. 

Regelmatig wachtwoorden wijzigen

Kies het zekere voor het onzekere en verander de wachtwoorden van uw belangrijke accounts regelmatig. Dan bent u veilig voor grote lekken als deze.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.