Menu Zoek

Groot beveiligingslek in Windows ontdekt: update snel

donderdag 16 januari 2020

Lek in WindowsDoor een lek in Windows 10 kunnen criminelen kwaadaardige software vermommen als een betrouwbaar programma. Een update repareert het lek.

Windows blijkt een kritiek lek te bevatten. Het systeem controleert altijd de betrouwbaarheid van software. Maar door het lek is deze controle te misleiden. Waardoor kwaadaardige programma's, zoals gijzelsoftware, kunnen doorgaan voor betrouwbaar. De Amerikaanse geheime dienst NSA ontdekte het lek en informeerde Microsoft. Microsoft heeft het lek opgelost en daarvoor een update uitgebracht. Er zijn geen gevallen van misbruik bekend maar het is belangrijk om Windows snel te updaten.

Patch Tuesday

Al jarenlang is de tweede dinsdag van de maand 'patch tuesday'. De dag waarop Microsoft maandelijks allerlei updates uitbrengt die kleine en minder kleine foutjes herstellen. Zo ook op dinsdag 14 januari. Dat betekent dat de update die het kritische lek oplost, al wereldwijd is verspreid.

Update KB4528760

Controleer zo of de update op uw computer is geïnstalleerd.

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op Instellingen.
 • Klik op Bijwerken en beveiliging.

Er zijn vanaf dit punt verschillende mogelijkheden. We lopen ze allemaal na.

 1. Staat er 'Updates beschikbaar' direct onder 'Windows Update'?
  • Onder 'Updates beschikbaar' staat een lijst met updates die worden gedownload en geïnstalleerd. Controleer of in de lijst een update voorkomt met de code 'KB4528760'. Windows werkt de computer al bij. U hoeft niets te doen.
 2. Staat er 'Uw pc is bijgewerkt' direct onder 'Windows Update'?
  • Klik op Geschiedenis van updates weergeven.
  • Controleer of er in de lijst een update voorkomt met de code 'KB4528760'. Is dat zo, dan is uw systeem veilig. Staat de update er niet tussen?
  • Ga terug naar het vorige scherm (klik linksboven op het pijltje naar links).
  • Klik op Naar updates zoeken.
  • De update wordt nu gevonden en geïnstalleerd.
Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.