Menu Zoek

Groot datalek bij webshop Allekabels.nl

vrijdag 16 april 2021

AllekabelsDe gegevens van 3,6 miljoen Nederlanders zijn eind januari verhandeld op een hackersforum. Dit blijkt uit onderzoek van RTL nieuws.

Een gestolen database van webwinkel Allekabels.nl is te koop aangeboden op een hackersforum. Het databestand bevat gegevens van 3,6 miljoen Nederlanders. Daarmee is dit volgens experts het grootste Nederlandse datalek ooit. Naast naam, adres en woonplaats zijn ook telefoonnummers en versleutelde wachtwoorden aanwezig. Van een klein aantal mensen is ook het bankrekeningnummer bekend.

Wachtwoord wijzigen

Wie wel eens iets besteld heeft bij Allekabels.nl doet er verstandig aan het wachtwoord te wijzigen. Gemakshalve hetzelfde wachtwoord voor diverse sites gebruikt? Wijzig ze allemaal!

Bankrekeningnummer

Van ongeveer 100 duizend personen is het bankrekeningnummer bekend, het zogeheten IBAN-nummer. Dat is extra vervelend, want oplichters kunnen met een combinatie van banknummer, naam, e-mailadres geloofwaardige nepmails maken en de potentiële slachtoffers gericht benaderen.

Versleutelde wachtwoorden

De gestolen gegevens bevatten wachtwoorden die versleuteld zijn. Dat betekent dat ze niet direct leesbaar zijn De versleuteling moet gekraakt worden. Maar aangezien de gegevens al in januari zijn aangeboden, is de kans groot dat ze inmiddels gekraakt zijn.

Via Bol.com

Bol.com werkt veel samen met kleinere aanbieders die hun producten via Bol.com aanbieden. Zo ook met Allekabels.nl. Maar klanten die via Bol.com iets bij deze aanbieder hebben gekocht hoeven niets te vrezen. Hun e-mailadressen en wachtwoorden zijn niet gelekt.


Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.