Menu Zoek

Groot lek in Samsung-telefoons

vrijdag 24 maart 2023

Lek Samsung-telefoonsSommige Android-telefoons zijn door een lek makkelijk te hacken. Het lek is gelukkig makkelijk te dichten via de instellingen van de telefoon.

Hackers kunnen door het lek van afstand de telefoon overnemen. Alleen het telefoonnummer van de gebruiker is voldoende. Ze krijgen onbeperkt toegang tot alle telefoongesprekken, sms'jes en kunnen zien wat de gebruiker op internet heeft gedaan. Meer dan het telefoonnummer van de gebruiker is niet nodig.

Welke telefoons kwetsbaar zijn

Het lek zit in alle telefoons met de Exynos chipset van Samsung. Deze chip zit in een aantal telefoons van de merken Samsung, Vivo en Google.

Veiligheidsupdate

Google heeft een veiligheidsupdate uitgegeven voor de eigen telefoons. Samsung nog niet. Totdat zo'n update er komt, zijn Samsung-telefoons kwetsbaar.

Tijdelijke oplossing

De dreigingen zijn gelukkig gemakkelijk te stoppen. Door twee opties in de instellingen uit te zetten. In elk geval zolang er geen veiligheidsupdate is. Let op: ziet u niet exact het tweede scherm zoals hieronder, dan heeft uw telefoon niet de Exynos chipset en loopt u geen risico door dit lek.

 • Open de app Instellingen op de telefoon. Dat is het pictogram van het tandwieltje.
 • Tik op Verbindingen
 • Instellingen
 • Tik op Mobiele netwerken.
 • Zet het schuifje naast 'Bellen via 4G' uit (het schuifje is grijs, zoals hieronder).
 • Zet het schuifje naast 'Bellen via Wi-Fi' uit (het schuifje is grijs, zoals hieronder).
  Mobiele netwerken
 • Sluit de app Instellingen.

De telefoon is weer veilig. Wilt u internetten of appen via wifi? Dat kan gewoon. Controleer wel voor de zekerheid of wifi nog aanstaat.

Normaal bellen blijft mogelijk

Het gaat hier om een heel specifieke functie die geen invloed heeft op normaal bellen. Daarvoor gebruikt de smartphone het netwerk dat we kennen als GSM. De hack heeft te maken met het netwerk voor mobiel internet, dat wordt aangeduid met 4G/5G.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.