Menu Zoek

Hackers konden e-mails Hotmail en Outlook.com inzien

maandag 15 april 2019

Hackers zagen deel Microsoft-accounts inDerden konden een tijd inloggen op een deel van de Microsoft-mailaccounts. Om hoeveel accounts het gaat, is niet duidelijk. Ook Nederlandse gebruikers zijn getroffen.

Microsoft-accounts zijn onder meer mailadressen die eindigen op @hotmail.com en @outlook.com. Computercriminelen konden drie maanden lang via een helpdesksite inloggen op een onbekend aantal mailadressen.

De gehackte accounts zijn niet gebruikt voor phishing of iets dergelijks. De hackers probeerden via deze weg de opslagdienst iCloud van Apple binnen te komen. Microsoft heeft een mail gestuurd naar alle getroffen gebruikers. Ook een aantal Nederlanders kreeg deze mail.

Mail met waarschuwing

Het is een Engelse mail die komt van het adres privacycomms@microsoft.com. Het bericht begint als volgt:

Dear Customer,

Microsoft is committed to providing our customers with transparency. As part of maintaining this trust and commitment to you, we are informing you of a recent event that affected your Microsoft-managed email account.

Is dit phishing?

In de rest van het bericht staat dat er geen schade is aangericht. Ontvangers krijgen het advies hun wachtwoord te veranderen. In de mail staan geen links en er zitten geen bestanden bijgevoegd.

De kans bestaat dat criminelen het mailbericht de komende tijd gaan gebruiken voor phishing. Krijgt u een soortgelijke mail, maar wel met links erin of een bijlage erbij? Dan is het phishing. Gooi de mail in dat geval direct weg.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.