Let op! U bezoekt de website met een Windows 10-computer. De ondersteuning van Windows 10 stopt in oktober.
Meer weten? Kijk dan op de speciale pagina hierover: einde Windows 10

Sluiten
U bent hier: Home Tips & Uitleg Nieuws Helft Nederlanders updatet slimme apparaten niet
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 4 augustus 2020.

Nieuws

Helft Nederlanders updatet slimme apparaten niet

Updates installeren

Acht van de tien mensen hebben slimme apparaten in huis. De helft van de bezitters stelt het installeren van updates uit of doet dat helemaal niet.

Updates installeren
Saskia van Weert
Saskia van Weert
Gepubliceerd op 4 feb 2020

Dat blijkt uit onderzoek door Panelwizard. ‘Deze houding geeft criminelen de gelegenheid digitaal bij je in te breken en gegevens te stelen’, zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Daarom begint het ministerie de campagne Doe je updates.

Bijna driekwart van de Nederlanders heeft slimme apparaten in huis, zoals een smart-tv, slimme thermostaat of slimme speaker. Uit het onderzoek blijkt dat mensen hun slimme apparaten niet updaten omdat zij daar geen tijd voor of zin in hebben of omdat zij het gedoe vinden.

Gegevens interessant voor hackers

Eén op de zes Nederlanders verwacht niet dat internetcriminelen via hun slimme apparaten digitaal zullen inbreken, zo komt uit het onderzoek naar voren. Zij denken dat hun data niet interessant is. 'Dat is niet zo. Naar jouw privégegevens zijn internetcriminelen wel degelijk op zoek', zegt onderzoeker en cyberveiligheidsexpert Chris van ’t Hof. 'Met een scan van je id-bewijs kunnen zij bijvoorbeeld een auto op jouw naam huren.'

Direct updaten

Chris van ‘t Hof drukt mensen op het hart hun slimme apparaten altijd direct te updaten. 'Naast nieuwe functies bevatten updates vaak belangrijke beveiligingsoplossingen. Installeer je die niet, dan raakt de software verouderd en kunnen criminelen via fouten in verouderde software digitaal bij je inbreken. En zo je gezin begluren, privégegevens stelen of je apparaat kapotmaken. Door software-updates direct te installeren, verklein je de kans daarop.'

De overheid denkt aan een wetsvoorstel. Daarin staat dat verkopers verplicht software- en beveiligingsupdates aan moeten bieden voor slimme apparaten, zoals smart-tv’s, printers, camera’s, babyfoons en slimme horloges.

Nieuwsoverzicht
Later lezen Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven