Menu Zoek

Helft Nederlanders updatet slimme apparaten niet

dinsdag 4 februari 2020

Updates installerenAcht van de tien mensen hebben slimme apparaten in huis. De helft van de bezitters stelt het installeren van updates uit of doet dat helemaal niet.

Dat blijkt uit onderzoek door Panelwizard. ‘Deze houding geeft criminelen de gelegenheid digitaal bij je in te breken en gegevens te stelen’, zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Daarom begint het ministerie de campagne Doe je updates.

Bijna driekwart van de Nederlanders heeft slimme apparaten in huis, zoals een smart-tv, slimme thermostaat of slimme speaker. Uit het onderzoek blijkt dat mensen hun slimme apparaten niet updaten omdat zij daar geen tijd voor of zin in hebben of omdat zij het gedoe vinden.

Gegevens interessant voor hackers

Eén op de zes Nederlanders verwacht niet dat internetcriminelen via hun slimme apparaten digitaal zullen inbreken, zo komt uit het onderzoek naar voren. Zij denken dat hun data niet interessant is. 'Dat is niet zo. Naar jouw privégegevens zijn internetcriminelen wel degelijk op zoek', zegt onderzoeker en cyberveiligheidsexpert Chris van ’t Hof. 'Met een scan van je id-bewijs kunnen zij bijvoorbeeld een auto op jouw naam huren.'

Direct updaten

Chris van ‘t Hof drukt mensen op het hart hun slimme apparaten altijd direct te updaten. 'Naast nieuwe functies bevatten updates vaak belangrijke beveiligingsoplossingen. Installeer je die niet, dan raakt de software verouderd en kunnen criminelen via fouten in verouderde software digitaal bij je inbreken. En zo je gezin begluren, privégegevens stelen of je apparaat kapotmaken. Door software-updates direct te installeren, verklein je de kans daarop.'

De overheid denkt aan een wetsvoorstel. Daarin staat dat verkopers verplicht software- en beveiligingsupdates aan moeten bieden voor slimme apparaten, zoals smart-tv’s, printers, camera’s, babyfoons en slimme horloges.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.