Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Per app terug naar hits van vroeger

donderdag 30 september 2021

Groef.appTerug naar muziek uit uw jeugd? Het Nederlandse media-archief Beeld en Geluid heeft achtduizend nummers uit de eigen platencollectie gedigitaliseerd. U kunt ze op de smartphone beluisteren via een speciale app.

Groef

Groef, zoals de app heet, speelt willekeurig één van de achtduizend nummers. Variërend van jazz, cabaret, Hawaïaanse muziek tot opnames van draaiorgels. Maar de muziek klinkt niet vanzelf, je moet er wel wat voor doen. De app werkt vooral goed in combinatie met een platenspeler. De muziek klinkt namelijk alleen als de telefoon op z'n rug ligt en ronddraait. Dus mocht u nog een oude platenspeler hebben staan, ga naar groef.app op uw smartphone, leg 'm op de speler en probeer het eens!

Collectie

Beeld en Geluid heeft nog een ander speels element toegevoegd. Wie een nummer langer dan 10 seconden speelt, voegt 'm toe aan zijn eigen collectie. Zo is-ie terug te vinden en kunt u het nummer nog eens afspelen. Popster Madonna zou zeggen, 'get into the groove'!

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.