Menu Zoek

Internetbankieren lastig voor sommige senioren

dinsdag 28 november 2023

Internetbankieren voor sommige senioren lastigVoor veel senioren is internetbankieren handig. Tien procent vindt het soms lastig. Dat blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder bijna 900 senioren.

Online bankieren biedt veel ouderen gemak. 13 procent van hen ervaart dat niet altijd zo. Zij hebben soms tot heel vaak moeite met internetbankieren. Vooral lastig voor hen is de snelheid van de handelingen op de website en in de apps van de banken. Ook zijn ze vaak bang om iets fout te doen. Een deel van de senioren vindt zichzelf onvoldoende digitaal vaardig om makkelijk te kunnen internetbankieren. Een ander obstakel is dat websites en apps vaak veranderen. Banken willen daarmee de veiligheid verbeteren, maar die veranderingen maken het voor veel mensen nog lastiger.

Oplossingen

Senioren die moeite hebben met online bankieren willen meer tijd om alle handelingen op de website of in de app uit te voeren. Ook vinden ze dat de teksten op de websites en in de apps van de banken duidelijker kunnen. Dan gaat het zowel eenvoudiger taalgebruik als beter leesbaar (dus grotere letters). De websites en apps van de banken zouden volgens deze deelnemers minder vaak moeten veranderen. Ook vinden ze dat de banken deze veranderingen duidelijker moeten aankondigen en uitleggen.

Digitaal meedoen

Voor alle senioren die hulp kunnen gebruiken is er duidelijke uitleg op de website seniorweb.nl/online-betalen. Ook zijn er overal in het land workshops internetbankieren en mobiel bankieren. Die worden gegeven in leslocaties van SeniorWeb, regelmatig in samenwerking met Rabobank.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.