Menu Zoek

Keuzehulp bij online aangifte oplichting

donderdag 26 september 2019

Keuzehulp bij online aangifte oplichtingWie online aangifte doet van internetoplichting, krijgt voortaan een keuzehulp te zien. Die helpt bepalen of er echt een strafbaar feit is gepleegd.

De politie krijgt tienduizenden online aangiftes per jaar binnen via het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. Een deel daarvan betreft geen echte oplichterij maar een ander probleem. Bijvoorbeeld als een webwinkel door omstandigheden een bestelling niet kan opsturen.

De politie heeft te weinig mankracht om alle aangiftes genoeg aandacht te geven. Een online keuzehulp moet helpen het aantal aangiftes te verminderen. Dat kan doordat de keuzehulp helpt te bepalen of iemand echt is opgelicht.

Gijs van der Linden van het meldpunt: ‘Je opgelicht vóélen betekent niet altijd dat je ook in strafrechtelijke zin opgelicht bént. Vorig jaar kwamen bijvoorbeeld tientallen aangiftes binnen tegen een webwinkel die tijdens een hittegolf airco’s verkocht. De winkel kon de producten niet leveren, omdat de leverancier in China in gebreke bleef. In zulke gevallen ontbreekt de opzet en valsheid.'

Wie aangifte doet via het meldpunt krijgt voortaan de vraag of hij de keuzehulp wil gebruiken. Na beantwoorden van wat vragen geeft de keuzehulp advies. Dat gebeurt via kunstmatige intelligentie. Het advies kan zijn door te gaan met de aangifte. Maar het systeem kan ook verwijzen naar een andere instantie, zoals het Juridisch Loket.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.