Menu Zoek

Krijgen smartphones vanaf 2021 langer updates?

dinsdag 24 december 2019

010217roamingHet kabinet wil dat digitale producten, zoals telefoons en smart-tv's, langer worden voorzien van updates.

Als het aan het kabinet ligt krijgen smartphones vanaf 2021 langer updates dan nu. Het wetsvoorstel dat dit moet gaan regelen ligt klaar. Consumenten krijgen in de nieuwe wet recht op updates 'zolang zij die redelijkerwijs mogen verwachten'. Hoelang dat is, staat niet in het wetsvoorstel.

Het voorstel gaat over updates die ervoor zorgen dat 'het product minimaal blijft functioneren op hetzelfde niveau als ten tijde van de aankoop'. Dat betekent dus dat er geen verplichting komt om telefoons bij te werken naar een nieuwere versie van het besturingssysteem.

Updatebeleid

Momenteel verschilt het updatebeleid van merk tot merk en van fabrikant tot fabrikant. De goedkopere Android-toestellen krijgen bijvoorbeeld slechts een korte periode noodzakelijke updates. Daardoor kan een toestel snel verouderen. Of minder veilig worden in het gebruik. De nieuwe wet beschermt consumenten beter. Wanneer de wet van kracht wordt kunnen gebruikers rekenen op telefoons die zeker een jaar of vier belangrijke updates krijgen.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.