Menu Zoek

macOS Catalina verschenen, update niet aanbevolen

donderdag 10 oktober 2019

MacOSCatalinaHet nieuwe besturingssysteem voor Mac-computers is verschenen. Maar installeer macOS Catalina niet zomaar. Een aantal programma’s werkt namelijk niet goed meer na de update.

Zo zijn sommige gebruikers van Apple Mail (gedeeltes van) mails kwijt. Ook programma's als Photoshop en Lightroom van Adobe werken niet goed meer. Deze programma's worden vooral door fotografen en vormgevers gebruikt. Ook doen bepaalde programma’s die dj’s gebruiken voor hun muziek, het niet meer.

Waardoor komt het?

Apple ondersteunt vanaf macOS Catalina geen 32-bitprogramma's meer. Een deel van de problemen komt daardoor. 32-bitprogramma's werken niet op het systeem. Controleer voor het upgraden naar Catalina daarom of u nog 32-bitprogramma's gebruikt, die u echt nodig hebt.

Controleer dat zo:

  • Open Spotlight. Dat kan via het pictogram van een vergrootglas, rechtsboven.
  • Typ 'Systeeminformatie'.
  • Dubbelklik op Systeeminformatie.
  • Klik onder 'Software' op Verouderde software.

Hier staan de 32-bitprogramma's, die dus niet werken op macOS Catalina. Maak zelf de afweging of u wilt upgraden of dat u liever nog even wacht. Makers van grote programma's komen waarschijnlijk wel op termijn met een 64-bitversie van hun programma's.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.