Menu Zoek

Marktplaats waarschuwt voor verdachte betalingen

maandag 15 juli 2019

Marktplaats waarschuwt voor verdachte betalingenIn de strijd tegen fraude gaat Marktplaats waarschuwen voor phishing met betalingen. Betaalfraude neemt toe en komt ook steeds vaker voor op de verkoopsite.

Wie iets koopt via Marktplaats, kan van de verkoper een betaalverzoek krijgen via een link. Als de koper hierop klikt, opent de site van de bank van de koper. Oplichters en criminelen maken misbruik van dat systeem door valse betaalverzoeken te sturen. Vaak gaat het om betalingen van 1 cent, die zogenaamd bedoeld zijn om de betrouwbaarheid van de koper te bewijzen.

Deze valse links leiden naar sites waar de bankgegevens afhandig worden gemaakt. Marktplaats probeert dit tegen te gaan met een nieuwe melding. Als iemand via Marktplaats een link krijgt naar een onbekende of nagemaakte betaalpagina, komt er een waarschuwing in beeld. Controleer sowieso altijd goed of het gaat om de site van uw bank of een valse site. Dat kan onder meer door naar het webadres te kijken.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.