Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Mediamarkt slachtoffer hackersgroep

donderdag 11 november 2021

Mediamarkt, ransomware-aanvalEen groep hackers gijzelt de servers en computers van het electronicaconcern Mediamarkt. De eis is een fors bedrag in ruil voor het vrijgeven van de systemen. De Nederlandse vestigingen van Mediamarkt kunnen inmiddels wel weer gewoon online bestellingen opnemen en afhandelen.

Een hackersgroep onder de naam Hive heeft de computersystemen van Mediamarkt aangevallen. De groep is berucht, omdat ze regelmatig aanvallen uitvoert op de computersystemen van winkels, ziekenhuizen of overheidsinstellingen. Daarbij gijzelen de hackers de systemen, inclusief hun back-ups.

Versleuteld

Bestanden van de Mediamarkt zijn nu onbruikbaar, omdat ze versleuteld zijn. Tegen betaling van een fors bedrag geeft Hive de systemen pas weer vrij. Het zou gaan om enkele tientallen miljoenen. Maar het bedrijf laat zich hier niet over uit.

Europese vestigingen Mediamarkt

Door de aanval was het in eerste instantie niet mogelijk bestellingen af te halen of producten te retourneren. Mediamarkt benadrukt dat dit momenteel weer gewoon kan. Het concern kan ook weer nieuwe online bestellingen leveren. De cyberaanval treft de Europese vestigingen van Mediamarkt, waaronder die in Nederland, België en Duitsland.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.