Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

App Berichten biedt meer opties door nieuwe techniek

maandag 23 november 2020

Rcs in de app BerichtenGoogle vervangt op Android-telefoons sms'jes door chats met meer mogelijkheden. De app Berichten kan daardoor alles wat WhatsApp ook kan.

Een nieuwe techniek, rcs, vervangt het verouderde sms. Naast tekst kunnen dankzij rcs beelden, geluiden en smileys worden meegestuurd. De app Berichten van Google werkt er inmiddels mee. Van Apple is nog niet bekend of het de nieuwe techniek gaat ondersteunen en gebruiken.

Sms en rcs

De afkorting sms staat voor 'short message service'. Vertaald betekent dat 'korte berichtendienst'. En kort, dat zijn de berichten. Een sms'je kan maximaal 160 tekens bevatten. Foto's of filmpjes meesturen gaat niet. De opvolger van sms heet rcs. Voluit 'rich communication services'. Dat laat zich vertalen als 'uitgebreide contactdienst'. Uitgebreid, omdat er foto's, filmpjes, allerlei bestanden en emoji's meegestuurd kunnen worden. Zoals bij WhatsApp. Er is bovendien geen beperking meer in de lengte van een bericht. Ook versleutelt rcs alle berichten, zoals WhatsApp ook doet. Dat betekent dat niemand buiten de verzender en ontvanger de berichten kan inzien.

Chat

De nieuwste versie van de app Berichten maakt gebruik van rcs. Is dit al actief op uw toestel, dan staat in de rechterbenedenhoek de knop 'Chat starten'. Tik erop en stel een nieuw bericht samen.
Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.