Menu Zoek

Steeds meer online oplichting uit naam van de Belastingdienst

vrijdag 22 januari 2021

BelastingdienstCriminelen versturen steeds vaker valse berichten uit naam van de Belastingdienst. Daarmee hopen ze argeloze burgers geld af te troggelen.

Bij gewone burgers is de Belastingdienst misschien niet populair, maar bij internetcriminelen des te meer. De Belastingdienst heeft de twijfelachtige eer steeds vaker te worden gebruikt in valse mails, appjes en sms-berichten. De dienst verwerkte in 2020 meer dan 162 duizend meldingen van deze oplichtingsvormen, tegenover nog geen 8 duizend in 2017.

Controleren

Ga nooit zomaar in op berichten uit naam van de Belastingdienst. Wordt er bijvoorbeeld gedreigd met inbeslagname of een deurwaarder wanneer niet direct een bepaald bedrag wordt overgemaakt, dan is dit nooit een echt bericht. Twijfel of een bericht afkomstig is van de Belastingdienst? Ga na of het genoemde bankrekeningnummer van de dienst is op deze pagina: 'Alle rekeningnummers van de Belastingdienst'.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.