Menu Zoek

Meest gedetailleerde foto ooit van Nachtwacht online

dinsdag 4 januari 2022

Meest gedetailleerde foto ooit van Nachtwacht onlineHet onderzoeksteam van Operatie Nachtwacht heeft een extreem gedetailleerde foto van De Nachtwacht gemaakt. De afbeelding van 717 gigapixels is online te bekijken.

Met 717 gigapixels, oftewel 717 miljard pixels, is de foto de grootste digitale afbeelding die ooit van een kunstwerk is gemaakt. Liefhebbers kunnen op de website van het Rijksmuseum het schilderij nu tot in detail bekijken.

8.439 aparte foto’s

De foto is vier keer zo scherp als de foto die het Rijksmuseum zo’n anderhalf jaar geleden publiceerde. Nog verder inzoomen is nu mogelijk en minutieuze pigmentdeeltjes in de verf van De Nachtwacht worden haarscherp zichtbaar. De foto bestaat uit 8.439 aparte foto’s die met speciale technologie zijn samengevoegd. Het hele proces nam twee jaar en acht maanden in beslag.

Rijksmuseum

De wetenschappers van Operatie Nachtwacht zijn met de nieuwe afbeelding in staat het schilderij nog beter te bestuderen zonder in het Rijksmuseum te hoeven zijn. Ook kunnen alle toekomstige verouderingsprocessen in het schilderij nog nauwkeuriger worden bijgehouden. Op 19 januari start de tweede fase van Operatie Nachtwacht. Als eerste wordt het doek opgespannen op een nieuw spanraam. Daarna kijkt het onderzoeksteam stap voor stap of er ook nog andere restauraties nodig zijn.

Operatie Nachtwacht

Operatie Nachtwacht is het grootste en meest omvangrijke onderzoek naar Rembrandts meesterwerk ooit. Het doel is om het schilderij optimaal te behouden voor de toekomst. Het onderzoek startte in de zomer van 2019 en vindt plaats voor het oog van het publiek in een speciaal ontworpen glazen ruimte. Het onderzoeksteam gebruikt de nieuwste en meest geavanceerde onderzoekstechnieken.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.