Menu Zoek

Meestal geld kwijt na oplichting bij online koop

maandag 7 oktober 2019

Wie opgelicht wordt bij een aankoop via internet, is meestal zijn geld kwijt. Slachtoffers van oplichting bij een online aankoop, zijn meestal hun geld kwijt. Slechts in een op de tien krijgt het geld terug.

Dat meldt het CBS na onderzoek onder 38.000 mensen. Van de ondervraagden was 2,9 procent in het laatste jaar opgelicht bij het online kopen van spullen. Meestal werden de spullen betaald maar niet geleverd. Heel soms verkocht het slachtoffer zelf iets en kreeg het zijn geld niet. Vooral mensen die met een creditcard betaalden, kregen wel geld terug. Maar liefst 90 procent van de slachtoffers kon fluiten naar zijn geld.

De meeste mensen werden opgelicht via verkoopsites. Het CBS noemt geen naam, maar Marktplaats is in Nederland de belangrijkste verkoopsite voor gebruikte goederen. Ook werd er veel gekocht bij nepwinkels op internet. De opgelichte mensen kochten vooral kleding, schoenen of accessoires (30 procent), of elektronica zoals mobiele telefoons of laptops (20 procent).

Aangifte

De meeste slachtoffers doen geen aangifte. Bijna de helft meldde het incident wel bij een instantie zoals de politie of het landelijk meldpunt internetoplichting (LMIO). Bijna een op de vier slachtoffers deed ook aangifte. Wie dan niet doet, denkt meestal dat het toch niet helpt.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.