Menu Zoek

Microsoft lanceert Windows 11

dinsdag 5 oktober 2021

Microsoft lanceert Windows 11Microsoft startte maandagavond 4 oktober de verspreiding van Windows 11. Toch duurt het nog even voordat elke geschikte computer kan overstappen.

Het uitbrengen van Windows 11 gaat gefaseerd. Dat betekent dat steeds een groepje gebruikers de nieuwe software aangeboden krijgt. Microsoft verwacht op deze manier dat halverwege 2022 alle geschikte computers de upgrade hebben. Controleer via de PC Health Check-App van Microsoft of uw computer geschikt is voor Windows 11.

Windows update

Windows installeert updates automatisch. Als de gratis update naar Windows 11 voor uw computer beschikbaar is, verschijnt hij in de Windows Update. Wacht dus geduldig af totdat de nieuwe Windows-versie aangeboden wordt. Het bekijken van Windows Update kan natuurlijk wel:

  • Klik op de Startknop.
  • Klik op Instellingen (het pictogram van een tandwiel).
  • Klik op Bijwerken en beveiliging.
  • Klik op Windows Update.

Vernieuwingen Windows 11

Windows 11 ziet er heel anders uit dan het huidige besturingssysteem. Het Startmenu is bijvoorbeeld volledig op de schop gegaan. Dat staat voortaan in het midden van de Taakbalk in plaats van links.

Wat gebeurt er met Windows 10?

Windows 10 blijft bestaan, omdat niet alle computers over kunnen naar Windows 11. Microsoft ondersteunt Windows 10 tot 14 oktober 2025. Na die datum is het onverstandig het systeem nog te gebruiken (met een internetverbinding). In de praktijk betekent dit dat mensen tegen die tijd een nieuw apparaat nodig hebben. In het artikel 'Wel of niet overstappen naar Windows 11?' meer informatie hierover.

SeniorWeb en Windows

SeniorWeb maakt artikelen over Windows 11, maar blijft ook over Windows 10 schrijven. Leden die niet overstappen op Windows 11 kunnen voor computerhulp ook de komende jaren gewoon bij SeniorWeb terecht.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.