U bent hier: Home Tips & Uitleg Nieuws Microsoft spamt gebruikers over einde Windows 10
Nieuws

Microsoft spamt gebruikers over einde Windows 10

Windows 10, einde ondersteuning

Microsoft jaagt gebruikers de stuipen op het lijf over het einde van de Windows 10-ondersteuning. Ze lezen dat hun computer niet over kan naar Windows 11.

Windows 10, einde ondersteuning
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gepubliceerd op 19 jun 2024

Op 14 oktober 2025 eindigt de ondersteuning voor Windows 10. Microsoft toont gebruikers nu al een beeldvullende melding die daarop wijst. Met de naam, 'een nieuwe ervaring met Windows'. In een aantal gevallen meldt Microsoft dat de computer niet over kan naar Windows 11. Voor de gebruikers lijkt het alsof het voor hen ophoudt na 14 oktober 2025.

Verlengde ondersteuning

Vreemd genoeg zegt Microsoft niets over de mogelijkheid tot verlengde ondersteuning. Terwijl het bedrijf die ondersteuning zelf heeft aangekondigd. Microsoft heeft voor bedrijven een zogeheten ESU-programma. ESU staat voor 'Extended Security Update' (verlengde veiligheidsupdate). Loopt de ondersteuning voor een product af, dan kan een bedrijf verlengde veiligheidsupdates kopen. Daarmee kan het een product blijven gebruiken. Microsoft gaat het ESU-programma voor Windows 10 ook aanbieden aan consumenten.

Consumentenprijzen ESU

Wat het ESU-programma consumenten gaat kosten is nog niet bekend. Bedrijven betalen in het eerste ESU-jaar ongeveer 60 euro per licentie. Die prijs verdubbelt elk jaar. Voor educatieve instellingen ligt de prijs veel lager: ongeveer 1 euro in het eerste jaar. Hoe de prijs voor consumenten uitpakt, is nog niet duidelijk. Microsoft heeft hierover nog niets gepubliceerd.

Wat moet u doen?

Verschijnt de melding dat de pc niet over kan naar Windows 11, trek het u niet aan. Oktober 2025 is nog ver weg. Tot die tijd blijft de computer sowieso veilig werken. Een nieuwe pc kopen hoeft echt nog niet. SeniorWeb houdt u op de hoogte als er nieuwe informatie bekend wordt over de mogelijkheden voor langere ondersteuning.

Nieuwsoverzicht
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven