Menu Zoek

Middeleeuwse memes maken met de Koninklijke Bibliotheek

vrijdag 27 november 2020

Middeleeuwse meme generatorVoorzie middeleeuwse afbeeldingen van lollige teksten met behulp van de meme generator van de Koninklijke Bibliotheek.

De Koninklijke Bibliotheek (KB) lanceert een 'middeleeuwse meme generator'. Daarmee kan de bezoeker eigen teksten over oude afbeeldingen heen plaatsen, en die plaatjes daarna opslaan en delen. Op sociale media zijn memes, zoals zulke plaatjes genoemd worden, populair. Toch zijn memes niet een uitvinding van onze tijd. In vroeger tijden, waarin het gros van de bevolking niet kon lezen, werden vaak afbeeldingen ingezet om een boodschap te verspreiden.

Meme generator

Bij elke afbeelding uit de meme generator hoort een filmpje. Daarin wordt het verhaal achter het plaatje verteld. Dus hoe speels ook de opzet van de meme generator, je komt meer te weten over de belevingswereld van de middeleeuwer. Neem zelf een kijkje op www.medievalmemes.org

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.