Menu Zoek

Miljoenen schade door online fraude

dinsdag 26 juli 2022

Veel schade door online fraude in 2022De Fraudehelpdesk kreeg in zes maanden tijd bijna negentienduizend meldingen binnen over online fraude. De criminelen wisten zo'n 21 miljoen euro binnen te halen. Dat is 2,5 miljoen meer dan vorig jaar.

Mensen werden vaak opgelicht in Engelstalige telefoongesprekken. Deze vorm van fraude is in opmars. De oplichter belt hierbij op en vertelt in het Engels dat u gezocht wordt voor een misdaad. Een zogenaamde politieagent wil uw BSN weten en u moet een boete betalen. Dat geld verdwijnt in de zakken van criminelen.

Wel betaald, geen spullen

Maar het meeste geld kostte fraude met webwinkels. Het gaat bijvoorbeeld om webshops die geen spullen leveren of alleen op internet bestaan en na korte tijd weer worden opgeheven. Klanten die iets bestelden en betaalden, konden fluiten naar hun geld.

Valse bankrekening

Ook bedrijven hebben dit jaar veel last van cybercriminelen. Al meer dan 7 miljoen euro wisten ze te ontfutselen aan goedgelovige directeuren en managers. Bijvoorbeeld door uit naam van klanten het bankrekeningnummer te wijzigen. De mail komt in het echt niet van de klant, maar van de crimineel.

Oplichterij via WhatsApp

De meldingen over phishing, hacken en andere soorten computercriminaliteit daalden wel vergeleken met vorig jaar. Oplichterij via WhatsApp is ook op zijn retour. Vorig jaar waren daar nog bijna veertigduizend klachten over, nu nog geen achtduizend. Maar misschien komt dat doordat het door de privacywet omslachtiger is geworden om dit soort dingen te melden bij de Fraudehelpdesk.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.