Menu Zoek

Misdaad neemt af, behalve op internet

maandag 2 maart 2020

Cybercrime neemt toeMeer mensen kregen vorig jaar te maken met online misdaad: cybercrime. Algemene misdaden zoals geweld, diefstal en inbraak kwam een stuk minder vaak voor dan eerdere jaren.

Dat schrijft het CBS. In 2019 was 13 procent van alle mensen vanaf 15 jaar slachtoffer van online criminaliteit. Dat kan van alles zijn: van oplichting door webwinkels of mensen tot aan hacken en fraude met iemands identiteit. In 2018 was dat 12 procent en in 2017 nog 11 procent. Elk jaar een procent erbij. Geen enorme stijging, maar wel een die aanhoudt.

De politie kreeg vooral meer meldingen van hacken van pc’s, internetoplichting en fraude met de identiteit. De afgelopen vijf jaar daalde de ‘offline’ criminaliteit (inbraken, beroving en dergelijke) wel flink. De politie meldt een derde minder slachtoffers dan in 2012. In het verkeer begaan mensen wel meer overtredingen.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.